20 lutego

20 lutego

Przepis na drożdżówki z pomarańczą

 Zimowy gaj pomarańczowy. Marzenie zawarte w tytule może jest do zrealizowania gdzieś
 w odległej Sycylii, ale jesteśmy w Polsce, zima nie chce nas opuścić, co zrobić?
Zasadzić własny gaj w piekarniku, konkretniej — w prostych drożdżówkach własnej roboty.

Przepis na drożdżówki z pomarańczą

Gotowania czy pieczenia nie trzeba się bać! Wystarczy nieco upartości i chęci do tego, żeby
kolejny szary, zimowy dzień nabrał słońca. Kto w końcu nie marzy o roznoszącym się zapachu
słodkich pomarańczy i ciasta drożdżowego w swoich czterech kątach? 
Jednak, do rzeczy. Ciasto wraz z farszem nie jest kosmicznym wyczynem. Wystarczą sprawne ręce i wizyta w supermarkecie. Zatem kartka w dłoń i zapisujcie, co trzeba kupić, aby choć na chwilę uciec od zimowej „szarówki”.

drożdżówki ze skórką pomarańczy

Moja szklanka ma 250 ml.
Spis produktów potrzebnych do pomarańczowych drożdżówek własnej roboty:
1. Ciasto
Mąka pszenna (najlepiej typ 550) - 5 szklanek
Cukier - 1/2 szklanki
Jajka klasy M - 3 sztuki
Masło - 90 gram. (najlepiej miękkie)
Świeże drożdże - 25 gram. LUB 12,5 grama drożdży instant (dla leniwych)
Kefir lub maślanka - 180 ml
2. Nadzienie
Cukier - 1/2 szklanki
Pomarańcze - 2 duże sztuki
2 żółtka (jaja klasy M)
Serek mascarpone - 90 gram.
Masło - 40 gram. (najlepiej miękkie)

przepis na ciasto drożdżowe

Zabieramy się do przygotowania ciasta!
Te musimy rozpocząć od przygotowania tradycyjnego rozczynu drożdżowego, jeśli
jednak korzystacie z drożdży instant, opuśćcie ten krok, choć nie polecam, głównie z powodu
płytszego smaku.
Jak przygotować rozczyn do drożdżówek? Bardzo prosto!
Przygotujcie dużą miskę, wlejcie do niej 65 ml ciepłego mleka (niegorącego! Zabije drożdże!),

wsypcie 2 łyżeczki cukru wraz z 3 łyżkami mąki pszennej oraz, co najważniejsze, 25 gramami
świeżych drożdży.
Całość należy dokładnie wymieszać i odstawić pod przykryciem w ciepłe miejsce (np. na
kaloryfer) na 25 minut.
Kiedy już zaczyn zwiększył swoją objętość, należy go wlać do miski w której uprzednio
wymieszaliśmy wszystkie sypkie składniki na ciasto. Jeśli używacie drożdży instant,
wsypujecie je wraz z innymi sypkimi składnikami. Następnie dodajemy jajka, masło i kefir lub
maślankę.
Wszystko wyrabiamy ręcznie przez około 10 minut na elastyczne, acz nieklejące się do rąk
ciasto.
Jeśli ciasto drożdżowe klei się do rąk, nie dosypuj do niego mąki! Możesz stworzyć
niepotrzebne grudki. Najlepszy sposób na uporanie się z kleistym ciastem drożdżowym jest
„zamoczenie” rąk w mące i wyrabianie ciasta do momentu, w którym nie będzie się nam już
lepiło do rąk.
Po wyrobieniu ciasta na pomarańczowe drożdżówki odkładamy je do miski, przykrywamy
wilgotną ściereczką i szukamy dla niego ciepłego miejsca, w którym będzie leżakowało około
1,5 godziny.
Około 20 minut przed końcem czasu na wyrośnięcie ciasta zabieramy się za przygotowanie
nadzienia.
Robi się je bajecznie prosto. Potrzebna będzie nam miska i dobry mikser.
Pomarańczę traktujemy tarką (najlepiej o średnich bądź grubych oczkach), ścieramy skórkę
bez białych gorzkich elementów.
Do wspomnianego już naczynia wkładamy wszystkie składniki wraz ze skórką pomarańczy i
miksujemy wszystko na najwolniejszych obrotach, aż do czasu, kiedy masa będzie gładka,
lecz nie lejąca się!
Et voila! To wszystko.
Teraz jest dobry moment, aby przygotować dwie blachy wyłożone papierem do pieczenia.
Przy okazji ustawiamy nasz piekarnik na termoobieg i ustawiamy temperaturę: 180 stopni.
Wracamy do wyrośniętego już ciasta. Musi być dobrze wyrośnięte. Jeśli takie nie jest, musimy
wyrobić je ponownie. Jeśli wyrosło, uderzamy w nie pięścią i wyrabiamy jeszcze przez chwilę.
Następnie, na uprzątnięty i odkażony kuchenny blat sypiemy odrobinę mąki, rozprowadzamy

ją na obszar 30 × 40 cm (prostokąt), na mąkę kładziemy nasze ciasto i rozwałkowujemy je na
podane wcześniej wymiary.
Kiedy już to zrobiliśmy, ponownie rozprowadzamy odrobinę mąki na wierzchu ciasta, a
następnie rozprowadzamy na nim nasze pomarańczowe nadzienie. Teraz musimy się skupić,
czas na rolowanie naszego pomarańczowego gaju. Należy jednak uważać, aby nie rolować go
zbyt ciasno, wówczas całe nadzienie nam wypłynie.
Po zrolowaniu główną rolę będzie grał bardzo ostry nóż. Za jego pomocą tniemy ciasto na
około 10 części, następnie każdą część lekko rozciągamy i tworzymy z niej znak
nieskończoności, bądź ósemkę, jak kto woli.
Wszystko wykładamy na dwie blachy tak, aby między drożdżówkami był odpowiedni odstęp
(urosną w piecu).
Jeśli wylało Wam się trochę nadzienia, nie przejmujcie się! Możecie je zebrać i posmarować
nim położone już na blasze ciasto.
Pomarańczowe drożdżówki pieczemy przez około 20 minut (do solidnego ich zarumienienia
się).
Smacznego!